SELAMAT DATANG...

Bunyi gendang bertalu-talu
Gendang dipukul anak Mak Cumi
Janganlah segan, janganlah malu
Singgahlah masuk ke halaman kami


Khamis, 4 Mac 2010

Makanan Tradisional Melayu.

Makanan Melayu terkenal kerana rasanya yang pedas dan lauknya yang berempah. Jikalau di perhatikan secara teliti, makanan Melayu banyak dipengaruhi makanan negara-negara jiran seperti India dan China. Pada waktu dahulu, Asia Tenggara didatangi ramai peniaga-peniaga dari negeri India, China dan juga negeri-negeri Arab yang datang dengan tujuan untuk berdagang. Mereka memperkenalkan makanan tradisional mereka dan makanan ini mempengaruhi makanan Melayu sekarang.

Makanan-makanan tradisional yang masih popular: (contoh-contoh)
- Lauk Rendang
Lauk berempah yang sering dihidangkan sewaktu perayaan Hari Raya. Boleh dimakan bersama nasi, roti atau ketupat.

- Satay
Masih lagi digemari ramai. Bahan-bahan utamanya ialah daging ayam, lembu atau babat. Satay dihidangkan bersama kuah kacang yang berempah dan pedas.

- Nasi Lemak
Nasi yang ditanak bersama santan. Dihidangkan bersama sambal telur ataupun ikan bilis.

Makanan-makanan tradisional yang kurang popular… (contoh-contoh)
- Nasi Dagang
Merupakan campuran beras pulut dan beras biasa. Setelah ditanak, ia kemudian
dicampur dengan santan. Hidangan ini sentiasa dimakan bersama lauk kari ikan ataupun ulam.

Tiada ulasan: